Kalmar Barnmorskeförening besöker Tanzania

Kalmar Barnmorskeförening besöker Tanzania – lämnar bidrag till kollegas fortbildning till lärare. Vår barnmorskeförening har under tre år samlat pengar till en barnmorskas fortbildning i Tanzania. Pengarna har vi samlat in genom att ha lotterier och insamlingar samt genom gåvor från medlemmar i föreningen.

Britt-Sofi Fors är barnmorska från Storebro och medlem i vår styrelse sedan många år. Hon har erfarenhet av att bo och arbeta i Tanzania och har även arrangerat resor dit. Genom henne fick vi kontakt med ett sjukhus i Ilembula som också driver sjuksköterske- och barnmorskeutbildning. Därifrån fick vi namn och foto på vår barnmorskekollega Aristedes Mtega.

Aristedes har varit barnmorska sedan 1998 och har en fyraårig utbildning. Nu är hon redo för vidareutbildning till lärare för blivande sjuksköterskor och barnmorskor. Hon är fyrtio år, gift och har fyra barn.

Idén om en barnmorskeresa till Tanzania föddes eftersom vi ville lämna över våra insamlade pengar personligen. Det blev en gedigen planering av Britt-Sofi och spännande förberedelser för oss fjorton barnmorskor som anmälde oss till resan.

Vår resa började i Linköping tidigt på morgonen den 27 september 2014 och vi skulle vara på resande fot i två veckor. Efter att ha bytt flyg i Amsterdam landade vi efter nio timmar i Dar es Salaam. Där möttes vi av vår chaufför Peter. I hans buss färdades vi och vår packning säkert och tryggt.

På skumpiga vägar bar det efter ett par dagar på White Sands hotell i Dar av mot Iringa som ligger centralt i Tanzania. Där blev Lutherian Center vår bas i fyra dygn. Härifrån gjorde vi en utflykt till Ilembula för att få träffa Aristedes och lämna över våra pengar.

Sjukhusets personal tog emot oss med öppna armar och bjöd både på frukost, lunch och rundvandring. De har sjuksköterske- och barnmorskeutbildning och ett elevhem i anslutning till sjukhuset. Elevhemmet var under utbyggnad eftersom de väntade en tillströmning av manliga studenter. Vi besökte även sjukhusets barnhem, ett gripande möte med barn som blivit föräldralösa i många fall på grund av HIV/AIDS. Dagen avslutades med svenskt fika hos Ulla, en svensk barnmorskekollega som bor och arbetar på området.

Vi bodde tre nätter i Ruaha National Park på Tandala Lodge där vi besökte en massajby och fick uppleva safari och se de vilda djuren på nära håll.

Tack vare Britt-Sofi fick vi möjlighet att göra denna resa som var en blandning av studieresa och semester på Zanzibar med sol och bad. Resan blev en magisk upplevelse och vi bär med oss många fina minnen från möten med både människor och djur.

Kalmars Barnmorskeförening