För en god start i livet!

Efter ännu en fantastisk konferens Reproduktiv hälsa vill jag använda den kraft jag fick med mig. Kraften ska tillbaka till de kvinnor som föder barn och till oss barnmorskor.

För drygt 20 år sedan var det dags för mig att på allvar börja fundera på vad jag skulle skaffa mig för utbildning. Jag hade rest runt i Asien, framförallt Indien, upptäckt för mig helt nya delar av världen och mig själv.

Efter en eftermiddagsföreläsning i etnologi hoppade jag upp på min cykel för att ta mig hem till min lilla etta i Gamla Masthugget. Det började bli höst och mörknade. Ett kvarter framför mig såg jag en polis stå i kanten av gatan. Jag tänkte att jag cyklar sakta fram till honom och ursäktar att jag inte fått med mig mina cykellampor. Van som jag är vid att kunna prata mig ur diverse situationer i livet. Mycket riktigt stannade han mig och konstaterade att jag inte hade godkänd belysning på cykeln. Han var inte intresserad av att prata med mig om detta utan skrev en böteslapp, jag lyckades förhandla mig till att slippa betala för baklyktan, men hann gå igenom hela mitt känsloregister innan jag tog lappen och sa till honom: När jag börjar arbeta skall jag hjälpa människor, inte stjälpa människor.

Någonstans här började mitt yrkesval ta form. Jag ville hjälpa medmänniskor så att dom kan må bra. Hur gör man det på bästa sätt? Arbeta i skolan, nej många mår dåligt redan när dom går i skolan. Förskola, nej redan i låga åldrar insåg jag att barn har varit med om sådant som gör att de inte mår bra.

Jag landade i en vilja att ge människor en god start i livet. Vara med redan när barn föds. Det är ett beslut jag aldrig ångrat. Mer än någonsin känner jag att just detta är och ska fortsätta vara mitt absoluta fokus. Att arbeta för att skapa förutsättningar för att våra nya medmänniskor ska få en så god start i livet som möjligt.

Efter ännu en fantastisk konferens Reproduktiv hälsa 2013 försöker jag nu att använda den kraft som jag fick med mig till just detta. Både i mitt dagliga arbete med de kvinnor som föder barn, och i arbetet med att förbättra de förutsättningar vi har på våra förlossningsavdelningar.

”Strategigruppen i Göteborg” fick mycket kraft och positiv energi efter det nationella möte med ”Nu är det nog” vi hade i Stockholm och nu är vi aktiva både utåt, i media och bakom stängda dörrar. Det tar tid, men ger kraft! Den kraften ska tillbaka till kvinnorna, de som föder och deras nära och kära. Den kraften ska också tillbaka till oss – barnmorskor – som är med de som ska föda.

FÖR EN GOD START I LIVET!

Marianne Weichselbraun
Göteborgs Barnmorskesällskap