NJFcongress midwives4all samlade barnmorskor från hela norden

Den nordiska barnmorskekonferens i Göteborg samlade nästan 800 deltagare under tre dagar. Även om de allra flesta var barnmorskor så fanns också andra intresserade och internationella gäster på plats. Alla hade kommit för att ta del av forskning, erfarenhetsutbyte och aktuella professionella diskussioner. Tema för i år var midwives4all.

Känslan som uppstår när många barnmorskor samlas för att förkovra sig är svårslagen. Det händer alltid mycket i möten oss barnmorskor emellan. Vi som arbetat med konferensen är glada över att det var möjligt att erbjuda så mångsidig kunskap och forskning från hela norden och andra delar av världen.

Eva Nordlund, Marianne Weichselbraun & Kajsa Westlund
Njfcongress 2016, Svenska Barnmorskeförbundet

The 20th Congress of The Nordic Federation of Midwives #Midwives4all
Den 12-14 maj 2016 i Göteborg, Sverige njfcongress.se.
Temat för årets konferens var midwives4all.

Den nordiska barnmorskekonferensen arrangeras vart tredje år i något av de nordiska länderna som ingår i Nordiskt Jordemoderförbund – The Nordic Federation of Midwives. Denna gång var det Sverige och Svenska Barnmorskeförbundets tur att vara värdinna.

Unite and take action var första dagens budskap från de tre ordföranden från Svenska Barnmorskeförbundet, Nordiskt Jordemoderförbund och The international Confederation of Midwives. Det finns så många dokument, fakta och evidens att använda sig av när det gäller barnmorskor – midwifery & maternal health – och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i samband med graviditet och barnafödande. Nu handlar det om att enas, anta utmaningarna och verkligen våga leda.

Midwives: With Women, For Women

Förbundsordförande Mia Ahlberg hälsade alla välkomna och därefter var det Hildur Kristjánsdóttirs tur att möta publiken som ordförande i Nordiskt Jordemoderförbund.

Keynote föreläsare var Frances Day-Stirk som är ordförande i The international Confederation of Midwives (ICM), RFSUs ordförande Kristina Ljungros, professor Cecily Begly från Trinity College Dublin Irland som pratade om ”Evidence based practice – the key to excellent midwifery care” och prorektor Marie Klingberg-Allvin från Dalarnas Högskola som inledde med ”Midwives4all – A human right” och berättade om barnmorskeutbildning och satsningar på barnmorskor i Somaliland och Bangladesh.
Sist avslutningstalade Ingela Wiklund som är styrelseledamot i ICM, har uppdrag i Världsbanken och tidigare varit förbundsordförande Svenska Barnmorskeförbundet.

I samband med njfcongress delade Vivian Wahlberg ut stipendium från Vivian Wahlbergs forskningsfond – läs om årets stipendiater i Jordemodern nr 7-8 Juli 2016.

Programmet innehöll vetenskapliga presentationer, diskussioner, workshops, posters och panelsamtal – läs mer i Abstractbook njfcongress 2016.

På njfcongress i Göteborg fanns deltagare från Swaziland, Roreen Mzembe och Celiwe Dlamini, som pratade om att stödja och hjälpa mammor och barn genom Menthor-Mother Program. På plats fanns också Britt-Marie Landgren från The White Ribbon Alliance Sverige som berättade om ett aktuellt projekt med barnmorskor och mödrahälsovård för romer i Rumänien.

Ta del av alla intervjuer och blogg från njfcongress2016 på Girls Globe.

Läs mer från njfcongress i Jordemodern nr 7-8 Juli 2016.

The Nordic Federation of Midwives
Nordiskt Jordemoderförbund – bildades 1950 och består av barnmorskeorganisationer i Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige. I samband med det inledande styrelsemötet gjordes  följande uttalande:
The Nordic Federation of Midwives Calls upon immediate action!

Nästa nordiska barnmorskekonferens blir på Island den 2-4 maj 2019.

It is a privilege to invite you to Iceland for the 21st Congress of the Nordic Federation of Midwives “Midwifery across borders”, the year that our Midwifery Association in Iceland celebrates its 100th birthday.

Áslaug Valsdóttir and Ástþóra Kristinsdóttir
Chairs of NJF Congress 2019

Läs mer om NJF Congress 2019 redan nu på www.njfcongress.is