Utbildning MIMA-modellen

MIMA – MIDWIVES MANAGEMENT DURING THE SECOND STAGE OF LABOUR IN RELATION TO PERINEAL OUTCOME.

Projektet syftar till att undersöka om en intervention under utdrivningsskedet kan minska förekomsten av grad 2 bristningar hos förstföderskor. MIMA studien visar på en minskad förekomst av andra gradens bristningar med MIMA-modellen(1).

MIMA-modellen baserar sig på tre principer. Det handlar om ett långsamt framfödande av barnet, som yttrar sig genom att 1) kvinnan krystar spontant utifrån egna impulser 2) kvinnan kan välja ställning för barnets framfödande utom halvsittande och liggande på rygg och 3) barnets huvud föds fram i slutet av en värk och axlarna och kroppen mellan eller på nästa värk. MIMA-modellen har en teoretisk förankring i begreppet kvinnocentrerad vård. Under utdrivningsskedet innebär det bland annat att inte begränsa kvinnors val av förlossningsställningar samt att kunna hjälpa kvinnan till en individualiserad vård utifrån önskemål och förlossningsförlopp.

Vi vill nu undersöka om det finns intresse av att utbilda personalen i MIMA-modellen vid er klinik. Om ni är intresserade och vill veta mer om utbildningen så hör gärna av er. Fyll i och skicka in en intresseanmälan.

Information och intresseanmälan utbildning i MIMA-modellen (word-dokument) hittar du här.

Information och intresseanmälan utbildning i MIMA-modellen (pdf) hittar du här.

Susanne Åhlund
Barnmorska, Doktorand, Karolinska Institutet

1. Edqvist M, Hildingsson I, Mollberg M, Lundgren I, Lindgren H. Midwives’ Management during the Second Stage of Labor in Relation to Second-Degree Tears-An Experimental Study. Birth 2016.

Lämna en kommentar