Webbinarium 10 maj: Nyheter inom cervixcancerprevention

Välkomna till ett webbinarium med cervixcancerprevention i fokus. Utvecklingsbarnmorskorna Anna Carlund, RCC Väst, och Ulrica Stråhlman, RCC Syd, presenterar det nyligen reviderade vårdprogrammet och status för projektet att utrota livmoderhalscancer i Sverige.

Barnmorskor får frågor om cervixcancerscreening i alla möjliga sammanhang, både på jobbet och privat – därför är det viktigt att ha koll på de senaste nyheterna!
Under webbinariet ges en introduktion till det reviderade vårdprogrammet för cervixcancerprevention. Den största förändringen innebär en övergång till en modell där risken för utveckling av cancer bedöms utifrån förekomst av specifika HPV-typer i kombination med ålder och närvaro eller avsaknad av cellförändringar.
Den nya modellen kommer att öka patientsäkerheten vilket medför att intervallet mellan provtagningstillfällena kan förlängas beroende på tidigare provsvar och ålder. I vårdprogrammet förtydligas att självprovtagning för HPV kan erbjudas som alternativ till vårdgivartaget prov, något som flera regioner redan infört. Vårdprogrammet antogs i november 2022 och är under implementering.

Under år 2022 inleddes projektet att utrota livmoderhalscancer i Sverige i form av en vaccinationsstudie på initiativ av professor Joakim Dillner.

Vi ger en inblick i projektet och besvarar de vanligaste frågorna!

Tid : 10 Maj 11-12:30

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/81859026751?pwd=akxHejhCc3JaVWxDYWs4Mkplc1JiUT09