Debatt: Mer än hälften överväger lämna yrket

Det krävs en akut förändring av förlossningsvården. Det skriver Svenska Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund i Altinget Debatt 1 september 2022.

Tillsätt en ny statlig utredning

Våra krav till er politiker, oavsett partifärg, är att agera.

  • Avsätt medel till nya arbetstidsmodeller till exempel sänkt heltidsmått eller använd modeller som belönar obekväm arbetstid. Det kommer spara pengar på sikt när barnmorskor orkar jobba heltid och blir fler. Lokala avtal kan skrivas kring spetskompetenta grupper som till exempel barnmorskor.
  • Ge arbetsgivarna förutsättningar att rikta resurser till individualiserade löner för barnmorskor som speglar utbildning och ansvar. Det är fri lönesättning enligt kollektivavtal. Betala för den kompetens som kvinnor har rätt till.
  • Tillsätt en statlig utredning kring framtidens mödra- och förlossningsvård och barnmorskans utbildning och roll i svensk hälso- och sjukvård. Det har inte gjorts sen mitten av förra seklet.

Vi vet hur barnmorskor har det och har kunskapen om vad som behövs. Nu behövs en tydlig förändring för att säkra en god kvinnovård och behålla barnmorskor.

Eva Nordlund ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Läs mer i Altinget Debatt publicerad 1 september 2022.